Bank- en consumentengedrag inzichten – Nederland:

Consumenten in Nederland onderschatten hoeveel abonnementen ze hebben, waardoor hun financiële gezondheid in gevaar kan komen. Op zoek naar oplossingen, kijken ze naar hun retailbanken voor ondersteuning.

Het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft vandaag het rapport Abonnementenonderzoek 2021: Inzicht in gebruik abonnementen gepubliceerd. Uit het rapport blijkt dat huishoudens steeds vaker onderschatten hoeveel abonnementen ze hebben en dus een ‘blinde vlek’ hebben op het gebied van abonnementenbeheer, wat hun financiële gezondheid in gevaar kan brengen.

Uit het rapport blijkt dat Nederlandse huishoudens gemiddeld 14 abonnementen per maand hebben, vergeleken met het gemiddelde van 11 dat het Nibud in 2018 meldde. Het kost ze honderden euro’s per maand en bijna een derde van de ondervraagden vergeet wel eens een abonnement op te zeggen, waardoor ze er langer aan vast zitten dan ze zouden willen. Een kwart van de consumenten evalueert niet welke abonnementen ze hebben en veel mensen sluiten een abonnement af zonder de voorwaarden te lezen. Dit kan een risico zijn als er voorwaarden of extra kosten verbonden zijn aan het gebruik van het product.

Dit weerspiegelt de wereldwijde trend die voortkomt uit de opkomst van het op abonnementen gebaseerde bedrijfsmodel. Uit onderzoek van het Subscribed Institute bleek dat de zogenaamde ‘Subscription Economy’ de afgelopen negen jaar met bijna een veelvoud van zes (meer dan 435%) is gegroeid, en dat bedrijven die abonnementen aanbieden consequent vijf tot acht keer sneller zijn gegroeid dan traditionele bedrijven. Waar de leveranciers profiteren van het nieuwe verdienmodel, kunnen de consumenten de gevolgen hiervan voor hun portemonnee vaak niet bijhouden.

Consumenten onderschatten hun abonnement uitgaven: De ‘blinde vlek’ van stijgende uitgaven

Is het koopgedrag van consumenten veranderd? Of is de transactie zo naadloos dat ze zich er gewoon niet van bewust zijn.
Net als in de 2018-versie van dit rapport constateert het Nibud dat de meest voorkomende abonnementstransacties plaatsvinden met energieleveranciers, bankrekeningen, mobiele telefoons, streaming diensten, loterijen en pechhulp. Segmenten die in opkomst zijn zijn streamingdiensten (van 47 naar 54%), internet niet-in-combinatiepakket (van 23 naar 36%), Microsoft of andere software (van 26 naar 32%), en televisie niet-in-combinatiepakket (vanaf 23 tot 32%)

Gewoonten van consumenten in een oogopslag:

  • 25% checkt niet jaarlijks welke abonnementen opzegbaar zijn
  • 28% vergeet wel eens een abonnement op te zeggen, waardoor ze er langer aan vast zitten.
  • 20% geeft aan dat een automatische incasso soms niet afgeschreven kon worden vanwege een te laag saldo
  • 45% weet niet hoe een abonnement dient te worden opgezegd
  • 50% kent niet de voorwaarden waaronder annuleringen mogelijk zijn
  • 67% wil graag geholpen worden door de bank met een overzicht van abonnementen
  • 68% wil graag een ‘abonnement opzeg knop’ binnen hun internetbankieren omgeving
  • 62% wil graag kunnen vergelijken en switchen van aanbieder binnen hun internetbankieren omgeving

Kijken naar banken voor hulp

Weten wanneer de Netflix-kosten in rekening worden gebracht en/of weten wanneer je telefoonrekening afloopt, wordt een steeds grotere uitdaging naarmate het aantal abonnementen stijgt. Hoewel consumenten veel vertrouwen in zichzelf hadden, waarbij 60 procent van de respondenten van het Nibud-rapport beweerde de risico’s die abonnementen met zich mee kunnen brengen te begrijpen, vragen ze in werkelijkheid nog steeds om ondersteuning bij het beheersen van die risico’s.

Sterker nog, in het rapport vond 76 procent van de consumenten het belangrijk om geïnformeerd te worden dat hun abonnement binnenkort afloopt. En 75 procent vindt het belangrijk om gewaarschuwd te worden wanneer hun abonnement binnenkort automatisch wordt verlengd als ze geen actie ondernemen.

In 2021 ondervroeg Minna Technologies meer dan 500 consumenten in Nederland, in alle leeftijdsgroepen en geslachten, om inzicht te krijgen in hun behoeften en houding ten opzichte van abonnementenbeheer als een service in hun digitale bankomgeving.

De bevindingen wijzen erop dat retailbanken gezien worden als een integraal onderdeel van de oplossing voor de ‘blinde vlek’ van abonnementenbeheer. In feite was 65 procent van de Nederlandse bankklanten geïnteresseerd in een overzicht van de abonnement-gerelateerde uitgaven in hun digitale bankomgeving, terwijl 74 procent van de Nederlandse bankklanten geïnteresseerd was in het gemakkelijk kunnen opzeggen van ongewenste abonnementen binnen hun digitale bankomgeving. Bovendien zegt 90 procent dat het door hun bank aangeboden abonnementenbeheer service hun financiële gezondheid zou verbeteren.

Terwijl oplossingen, zoals die van Minna Technologies, steeds meer worden toegepast, zijn de marktkansen enorm en van vitaal belang voor consumenten.